LÆS SVARENE om AstraZeneca: Vi skal have klarlagt, om der reelt er en risiko

Press/Media: Press / Media

22/03/2021

Skal vi igen lægge krop til AstraZeneca-vaccinen i forsøget på blive immune overfor coronavirus, eller skal vi skrotte den? Eller måske forlænge bare den pause, som Sundhedsstyrelsen har indført, for at blive klogere på, om der er en sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og de blodpropper og endda dødsfald, som nogle få mennesker har oplevet efter at være blevet vaccineret?

 

Det er endnu ikke definitivt fastslået, at der en sammenhæng mellem brugen af AstraZeneca-vaccinen, og i lang række lande har man igen sat gang i brugen, efter at det europæiske lægemiddelagentur EMA i fredags meldte ud, at man hverken kunne afvise eller påvise en direkte forbindelse mellem vaccinen og tilfældene af blodpropper.

 

På torsdag udløber den 14 dage lange pause, som Sundhedsstyrelsen herhjemme har indført.

 

Hvad mener eksperterne, at vi bør gøre? Forlænge pausen, skrotte AstraZeneca eller tage den i brug igen? Og hvis den skal

bruges, hvordan overbeviser man befolkningen om, at den sikker nok? Og hvordan har forløbet omkring AstraZeneca-vaccinen påvirket vores tillid til vacciner generelt?

 

Læs svarene fra Jan Pravsgaard, professor ved institut for immunologi og mikrobiologi, Københavns Universitet, Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, Christian Wejse, epidemiolog og afdelingslæge, Aarhus Universitetshospital, Frederik Jørgensen, en af forskerne bag HOPE-projektet om vores adfærd under coronakrisen, og Camilla Foged, professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet.

References

ID: 258707432